Ιδιωτικά Πολυιατρεία ΕΛΠΙΣ

SPINNER_LOADING_ALT

Τηλέφωνο:
24210 36 090

Διενέργεια Σπιρομέτρησης και COVID-19

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Κατά τη  σπιρομέτρηση  έχει αποδειχθεί ότι ΔΕΝ μεταδίδονται αναπνευστικές λοιμώξεις (πχ. Πνευμονία, φυματίωση, γρίπη) όταν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Εκτός αυτού οι διαγνωστικές δοκιμασίες του αναπνευστικού θεωρούνται απαραίτητες σε πολλές περιπτώσεις και πρέπει να γίνονται και στην COVID-19 εποχή με τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Με βάση τις οδηγίες των Διεθνών Οργανισμών των Πνευμονολόγων , των Εταιρειών Κατασκευής και Διάθεσης Σπιρομέτρων και του Διεθνούς Οργανισμού Τεχνικών Διενέργειας Αναπνευστικών Δοκιμασιών , τις ισχύουσες θέσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, στην κλινική Ελπίς η σπιρομέτρηση στη συγκεκριμένη φάση της πανδημίας στη χώρα μας:

  1. Διενεργείται σε καλά αεριζόμενο χώρο, ώστε ο χώρος αμέσως μετά την εκτέλεσή της ή και κατά τη διενεργειά της να αεριστεί επαρκώς.
  2. Στις περιπτώσεις προεγχειρητικού ελέγχου, όπου απαιτείται διενέργεια test κορονοϊού , η εξέταση γίνεται μετά το test .
  3. Ο πνευμονολόγος που εκτελεί τη σπιρομέτρηση βρίσκεται πίσω από τον ώμο του εξεταζόμενου. Φορά πάντα μάσκα προσώπου (face shields) και ιατρικές μάσκες FFP2, γάντια και ανάλογη προστασία ένδυσης .
  4. Το επιστόμιο του ασθενούς φέρει πάντα και το σχετικό αντιμικροβιακό φίλτρο.
  5. Το σπιρόμετρο μετά τη χρήση του απολυμαίνεται με ψεκασμό με υγρό απολυμαντικό σε όλες τις επιφάνειές του.
  6. Ο συνολικός χώρος της εξέτασης αερίζεται πλήρως για τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Η επόμενη εξέταση δεν γίνεται σε χρόνο συντομότερο των 20 λεπτών.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ και το προσωπικό της κλινικής.

Νίκος Καρεκλάς
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
Επιστημονικά υπεύθυνος του πνευμονολογικού τμήματος της κλινικής "Ελπίς"