Ιδιωτικά Πολυιατρεία ΕΛΠΙΣ

SPINNER_LOADING_ALT

Τηλέφωνο:
24210 36 090

31 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος

Κυριακή 31 Μαΐου 2020
31 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθιερώσει την 31η Μαϊου ως “ημέρα κατά του καπνίσματος “ ηδη απο το 1988, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στον καπνό, αλλά και τις ορθές πολιτικές περιορισμού του.

Οι στατιστικές σύμφωνα με τον ΠΟΥ ειναι ιδιαιτέρως απογοητευτικές, καθώς 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως απο παθήσεις σχετιζόμενες με το κάπνισμα, κυρίως σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Παρόλο που οι καπνιστές δείχνουν να γνωρίζουν αρκετά για τις βλαπτικές επιπτώσεις του καπνίσματος, όπως για παράδειγμα οτι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, αγνοούν οτι υπάρχει συσχέτιση και με άλλους καρκίνους, οτι ειναι η κύρια αιτια για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος ή ακόμα και πρόωρη γήρανση.

Επιπλέον οι περισσότεροι πιστεύουν οτι είναι μια απλά κακή συνήθεια, απο την οποία μπορούν εύκολα να ξεφύγουν, αρκεί να το πάρουν απόφαση. Δεν γνωρίζουν οτι υπάρχει εξάρτηση απο τη νικοτίνη και είναι πάθηση που μπορει να αντιμετωπισθεί με την βοήθεια επαγγελματιών υγείας εκπαιδευμένων στην διακοπή του καπνίσματος.

Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα γρήγορα, αποτελεσματικά αυξάνοντας σημαντικά ποσοστά επιτυχίας.

 

Dr. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ