Ιδιωτικά Πολυιατρεία ΕΛΠΙΣ

SPINNER_LOADING_ALT

Τηλέφωνο:
24210 36 090

14 Ιουνίου - Παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Η αιμοδοσία είναι μια εθελοντική διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται από τον αιμοδότη  μία μονάδα ολικού αίματος και στην συνέχεια συνήθως διαχωρίζεται στα συστατικά του.

Το αίμα χωρίς το οποίο το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει είναι αρκετά πολύπλοκο, αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια , ερυθρά , αιμοπετάλια και πλάσμα. Α) Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χορηγούνται σε ασθενείς με αναιμία ή με αιματολογικά νοσήματα ή στήν απώλεια αίματος. Β) Τα αιμοπετάλια χορηγούνται για τον έλεγχο της αιμορραγίας όταν ο αριθμός τους είναι χαμηλός. Γ) Το πλάσμα χρησιμοποιείται σαν πηγή παραγόντων πήξης , πρωτεϊνών , καθώς και υποκατάστατο όγκου και  λευκοματίνης.

Συνολικά λοιπόν μια μονάδα ολικού αίματος από έναν αιμοδότη μπορεί να χορηγηθεί σε τρείς διαφορετικούς ασθενείς και κατ επέκταση να σώσεις τρείς ζωές . Δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος λόγω της πολυπλοκότητας του.

Η αιμοδοσία λοιπόν είναι μια εθελοντική , μη αμειβόμενη , πράξη αλτρουισμού καθώς όλοι μπορεί να βρεθούμε κάποια στιγμή  αντιμέτωποι με την ανάγκη  μετάγγισης.